Het krijgen van een kind wordt gezien als een blije levensgebeurtenis. Zo'n 10% van de vrouwen ondervindt echter een depressie post partum. Hoewel het klinische beeld van post-partumdepressie weinig verschilt van dat van een depressie in andere situaties, zijn er specifieke factoren die van invloed zijn op diagnostiek, behandeling en beloop van deze aandoening voor zowel de moeder als het kind.
Klik hier om het gehele artikel te lezen. (PDF document)
Deze week is bekendgemaakt dat een NWO Zwaartekracht subsidie van 23 miljoen euro wordt toegekend aan het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS).
Dit project, wat 10 jaar duurt, wordt getrokken door Inge Huitinga van de Hersenbank in Amsterdam, samen met groepen uit Leiden, Groningen, Nijmegen en onze groep vanuit Erasmus MC.
Met het unieke materiaal van de Hersenbank wordt onderzoek gedaan naar de hersenen van psychiatrische patiënten om zo een 'hersenatlas' te ontwikkelen van psychiatrische symptomen. Dit moet de weg vrijmaken voor het verbeteren van de diagnose en behandeling van hersenaandoeningen. De stamcelmodellen en hersen-organoïden die Femke met haar lab ontwikkelde, vormen een belangrijk deel van dit onderzoek om de bevindingen in levende hersencellen te bestuderen.
English
This week, it was announced that an NWO Gravitation grant of 23 million euros was awarded to the Institute for Chemical Neuroscience (iCNS).
This project, which will last 10 years, is led by Inge Huitinga from the Hersenbank (Brain Bank) in Amsterdam, together with groups from Leiden, Groningen, Nijmegen and our group at Erasmus MC.
The Brain Bank's unique material is used to conduct research into the brains of psychiatric patients in order to develop a 'brain atlas' of psychiatric symptoms. This should pave the way for improving the diagnosis and treatment of brain disorders. The stem cell models and brain organoids that Femke developed with her lab are an important part of this project to validate findings in living human brain cells.
Afgelopen dinsdag lanceerde de PERIOD. studie met een item op Hart van Nederland (Aflevering 72, vroege editie van 9 april, item start bij 4:48).
De PERIOD. studie richt zich op vrouwen met premenstruele stemmingsklachten. Het werd een ongekend succes, met meer dan 300 aanmeldingen binnen de eerste 24 uur. De overrompelende belangstelling geeft aan hoezeer dit onderwerp leeft onder vrouwen.
Het belangrijkste doel van deze studie is om goed inzicht te krijgen in de fenotypen en gevolgen van PMS (premenstrueel syndroom), PME (premenstruele exacerbatie) en PMDD (premenstrual dysphoric disorder). Daarnaast gaan de gegevens gebruikt worden om een gevalideerd Nederlandstalig screeningsinstrument voor PMDD te ontwikkelen.
In dit onderzoek zullen vrouwen gedurende drie menstruele cycli, dagelijks en in de folliculaire en luteale fase vragen beantwoorden over hun klachten en welzijn. Daarnaast zullen vragen gesteld worden over onder andere hun reproductieve geschiedenis, comorbide psychiatrische en somatische klachten, familiaire belasting, en zorggebruik.
De PERIOD. studie is een schoolboekjes-voorbeeld van Citizen Science: wetenschap waarbij er een evenredige inbreng is van betrokken burgers en wetenschappers. Stichting PMDD en Astrid Kamperman hebben deze studie in nauwe samenwerking vorm gegeven, en een groot deel van de uitvoering van de studie zal bij de vrijwilligers van de stichting liggen.
Ben je nieuwsgierig geworden of wil je misschien zelf meedoen, neem dan contact met het team via Period@erasmus.nl, of kijk op de website van de Stichting PMDD Nederland.
Location: In the Querido Hall at Erasmus MC.
This is a joint promotion with the Department of Internal Medicine.
The promoters are Prof. Bob Zietse and Prof. Jan van Busschbach. The co-promoters are Emma Massey and Mirjam Tielen.
Psychotherapeut Maaike Smits heeft met haar proefschrift de Pieter Boekeprijs gewonnen, een prijs voor het beste proefschrift over psychotherapie van de afgelopen twee jaar. Smits promoveerde vorig jaar bij prof. Jan van Busschbach, hoogleraar Medische Psychologie en Psychotherapie op de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC
Het proefschrift 'The Impact of Treatment Intensity on Mentalization-Based Treatment for Borderline Personality Disorder: Effects, costs and predictors' is een door ZonMW gesubsidieerd onderzoek van de sectie Medische Psychologie & Psychotherapie, De Universiteit van Gent en De Viersprong.
De prijs is op de Universiteit van Groningen uitgereikt aan Maaike. Ze heeft een gastvrijheidsaanstelling bij de afdeling Psychiatrie van Erasmus MC waar ze in een samenwerkingsverband met “De Viersprong†werkt aan nieuw onderzoek naar specialistische GGz-behandelingen voor jeugd, gezin en volwassenen.
Haar proefschrift is hier te downloaden.
Onderzoekers van het Erasmus MC ontvingen samen met Amerikaanse collega’s van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai een prestigieuze grant van de Amerikaanse National Institutes of Health. Met deze beurs gaat het team het effect van het gebruik van antipsychotica tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van kinderen onderzoeken.
In de laatste jaren is het gebruik van medicijnen tegen psychose bij zwangere vrouwen toegenomen, maar de effectiviteit en de effecten voor het kind zijn nog niet goed onderzocht in klinische cohortstudies. 'Om duidelijkheid te krijgen over welk advies we aanstaande moeders met psychische aandoeningen het beste kunnen geven, is onderzoek naar het effect van antipsychotica nodig', vertelt universitair docent Astrid Kamperman.
Het team zal vrouwen met psychische aandoeningen, met en zonder antipsychoticagebruik, volgen tijdens de zwangerschap en hun kinderen tot 6 maanden na geboorte. Met behulp van vragenlijsten en EEG verzamelen zij informatie. 'Wij verwachten dat de informatie uit dit onderzoek vrouwen in de toekomst kan helpen om geïnformeerde beslissingen te maken over medicatiegebruik tijdens de zwangerschap.'
Vanuit het Erasmus MC zijn naast Astrid Kamperman ook Eline Poels en Veerle Bergink van de afdeling Psychiatrie en Hilmar Bijma van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie betrokken. Zij krijgen ondersteuning van Nicola Westerbeek. Onderzoekers Marion van den Heuvel en Myrthe Boekhorst van de Universiteit van Tilburg brengen hun expertise in over de ontwikkeling en het gebruik van EEG-metingen bij jonge kinderen.
De financiering voor dit 5 jaar durende project komt van de R01-grant, een subsidie die wordt toegekend door de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Bijna een miljoen hiervan komt naar het Erasmus MC.
Our group is part of the Kushner lab, based in the Erasmus MC Medical Center in Rotterdam at the Department of Psychiatry where we study the underlying biological mechanisms of psychiatric and neurodevelopmental disorders.
We use human induced pluripotent stem cells (hiPSCs) as a technique to obtain living human brain cells mimicking brain development in a dish. We have established a variety of hiPSC models for obtaining defined brain cell types and neural networks.
Comparison of control and diseased human brain cells and organoids allows us to study and manipulate human neurobiological mechanisms, focusing on genetic candidate variants for psychiatric disorders.
For more information about our group: DE VRIJ LAB
Een nieuwe manier van DNA-reparatie: met RNA als voorbeeld. Slechts een wild idee, of een onontdekt mechanisme in de hersenen? Juliette Kamp kreeg onlangs een NWO ENW-XS subsidie om dit te onderzoeken. 'De meeste wetenschappers zouden zeggen: dit gebeurt niet. Dus het zou een grote verrassing zijn.'
Meer weten? Ga naar Amazing Erasmus MC
Ook als download (PDF-document) beschikbaar
Esther heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar elektroconvulsietherapie (ECT) bij patiënten met een ernstige depressie. Het doel van haar onderzoek was om ECT en behandeling na succesvolle ECT beter af te kunnen stemmen op de patiënt en daarmee de remissie- en terugvalpercentages te verbeteren.
Daarnaast heeft zij onderzocht of het toevoegen van een antidepressivum aan ECT de effectiviteit van ECT vergroot en terugval na succesvolle ECT voorkomt.
Uit het onderzoek komen een aantal aanbevelingen voor de behandeling, bijvoorbeeld het advies om patiënten met een ernstige depressie sneller en in het geval van een psychotische depressie direct te verwijzen voor ECT. Het toevoegen van een antidepressivum aan ECT om de effectiviteit te vergroten heeft alleen zin bij minder zieke en niet-medicatie resistente patiënten.
De openbare verdediging start om 13 uur in de Prof. Andries Queridozaal in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC.
Ruben heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de toegang tot niertransplantatie voor nierpatiënten. De beste behandeloptie voor patiënten met eindstadium nierfalen is meestal transplantatie. Er is echter een groot tekort aan beschikbare donornieren, waardoor patiënten op een wachtlijst komen, en dialyse moet worden ingezet.
Ruben heeft onderzocht welke barrières er zijn en waarom deze bestaan, waarbij belanghebbenden aangeven dat deze barrières overkomelijk zijn. Zijn proefschrift laat zien dat een betere toegang tot niertransplantatie mogelijk is, en biedt handvatten om dit probleem op te lossen.
PhD defence M. (MarÃa) Pascual GarcÃa
The brain is the most complex organ that animals possess. Many different cellular types, connections and specialized procedures compose the organ responsible for our actions, emotions and thoughts. The cellular elements - called neurons - communicate with each other and form an intricated neuronal network. To improve its efficiency, the nervous system has developed a way to enhance the speed of the neuronal conduction and optimize the energetic expenditure: the myelin sheath. Myelin is the insulating lipidic sheath that partially covers some of the connecting elements of neurons, the axons. Understanding the myelination process can shed light into the mechanisms underlying the pathophysiology of those disorders where the myelin sheath is lost, such as schizophrenia or multiple sclerosis.
Using different approaches and mouse models, we studied the relationship between myelination in different brain areas and different neuronal types. Our results show that myelin is essential for the correct development of the network and functioning of the whole system. This research opens new targets to develop new drugs that can revert or stop the progression of demyelinating diseases.
The public defence will begin exactly at 10.30 hrs. The doors will be closed once the public defence starts, latecomers may be able to watch on the screen outside. There is no possibility of entrance during the first part of the ceremony. Due to the solemn nature of the ceremony, we recommend that you do not take children under the age of 6 to the first part of the ceremony.
Bas Lendemeijer gaat twee jaar lang onderzoek doen in de Verenigde Staten naar de ontwikkeling van menselijke hersencellen in een muizenbrein.
Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk om onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek.
In totaal geeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) deze ronde zestien jonge wetenschappers een beurs voor heel uiteenlopende projecten. In het Erasmus MC gaat het om het onderzoek van drie jonge, veelbelovende onderzoekers.
Dr. Bas Lendemeijer reist in het voorjaar af naar de Columbia University. Daar zal hij menselijke hersencellen volgen tijdens hun ontwikkeling in het muizenbrein. ‘Er is veel onbekend over het ontstaan van psychiatrische stoornissen, mede doordat het moeilijk is om levende menselijke hersencellen te bestuderen tijdens gezonde of verstoorde ontwikkeling. Door het combineren van stamcel- en geavanceerde opnametechnieken gaan we menselijke hersencellen maken en hun ontwikkeling bestuderen na transplantatie in een muizenbrein’, aldus Lendemeijer.
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De toewijzingen uit dit bericht betreffen de tweede financieringsronde van 2022. Kijk voor meer informatie op de website van NWO.
Diandra Bouter, psycholoog en epidemioloog, heeft de Suffugium subsidie 2022 van 25.000 euro ontvangen.
Deze subsidie is speciaal bestemd voor talentvolle onderzoekers die innovatieve projecten binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie uitvoeren.
Diandra werkt als datamanager en PhD kandidaat bij de iBerry Study op de afdeling Psychiatrie. Dit is een grootschalige cohortstudie van ruim 1000 adolescenten, die sinds 2015 gevolgd worden, om de ontwikkeling van psychopathologie te onderzoeken.
In the medical world, more attention should be paid to the replication crisis and other issues in the research culture, according to the initiators of the Rotterdam R.I.O.T. Science Club. With seminars and education, these young scientists are determined to bring about a shift to Open Science.
Fraudulent psychologists like Diederik Stapel and Lorenza Colzato and the revelation that many study results can’t be replicated: the behavioral sciences have been haunted by questionable research practices for years. It is no coincidence, then, that it was a group of young psychologists who initiated the Rotterdam branch of the R.I.O.T. Science Club. This community was founded at King’s College London, and provides training and education in how to do better science and ultimately achieve a better research culture.
Their name reflects their ideals. Research must be R.I.O.T, they say, which means reproducible, interpretable, open, and transparent. The four concepts interact, argues Lorenza Dall’Aglio. She is a Ph.D. student at the Department of Child and Adolescent Psychiatry at Erasmus MC and started the Rotterdam R.I.O.T. Science Club together with fellow Ph.D. student Elisabet Blok. 'Transparency is achieved with openness and allows reproducibility. Together they will lead to better, unambiguous, and reproducible science.'
Milan Zarchev, promovendus bij onze afdeling, is lid van het R.I.O.T. team. Dit team heeft een EUR open and Responsible Science Award prijs gewonnen.
'We waren compleet verbaasd dat we al na twee jaar zo’n prijs wonnen', vertelt Elisabet Blok, PhD-student bij kinder- en jeugdpsychiatrie. Samen met collega PhD-student Lorenza Dall'Aglio richtte Blok Rotterdam Reproducible, Interpretable, Open, and Transparent Science Club op om open science aan de man te brengen in het Erasmus MC. 'We zijn een groep jonge onderzoekers die wetenschap meer open, meer transparant en meer reproduceerbaar willen maken.' Met seminars en cursussen biedt de Rotterdam R.I.O.T. Science Club handvatten aan Erasmus MC’ers om open science te bedrijven.
Volgens de jury van de EUR open and Responsible Science Awards zijn zij hierin zeer succesvol. Zij roemt dit initiatief om bottom-up aanpak, de gezamenlijkheid en de waardevolle educatieve evenementen. De Rotterdam R.I.O.T. Science Club is daarom gekroond tot winnaar in de categorie Open Education.
Rotterdam R.I.O.T. Science Club staat niet op zichzelf, maar is deel van een internationaal netwerk van andere R.I.O.T. Science Clubs. 'Lorenza kende de R.I.O.T. Science Club uit King’s College London en stelde voor om ook seminars te organiseren over open science. We hebben toen op de bonnefooi met hen afgesproken. Zij waren net zo enthousiast als wij en gaven toestemming om de naam te gebruiken.' Zo kwam er een tweede R.I.O.T. Science Club in Rotterdam. Inmiddels zijn er acht R.I.O.T Science Clubs verspreid over Europa, die gezamenlijk seminars organiseren.
'In februari 2020 was onze eerste seminar. Er kwamen tachtig mensen op af. Dat vonden we erg geslaagd voor een eerste keer. Maar we moesten het tweede evenement afzeggen door corona', vertelt Blok. Ze maakten van de nood een deugd. 'We moesten alles online organiseren. Daardoor konden we een veel breder publiek bereiken.' De R.I.O.T. Science Club uit Londen stond voor hetzelfde probleem. 'In plaats van dat we alles dubbel zouden doen, hebben we alles samen georganiseerd.' Inmiddels organiseren alle acht R.I.O.T. Science Clubs wekelijks samen online seminars.
De 2500 euro prijzengeld gaat R.I.O.T. Science Club gebruiken om seminars en cursussen te blijven organiseren. 'Het zou fantastisch zijn als we van onderaf alle PhD-studenten de waarde en mogelijkheden van open science kunnen bijbrengen', aldus Blok. 'Op mijn afdeling zie ik nu al een enorme verandering. Ik doe nu mijn coschappen, maar ik krijg nog regelmatig appjes van nieuwe collega’s, die ik nauwelijks ken, met vragen over transparant onderzoek. Dan denk ik wauw, twee jaar geleden sprak ik bijna niemand hierover. Open science slaat dus echt aan.'
Neurobiologen Femke de Vrij en Steven Kushner hebben 1 miljoen euro subsidie gekregen voor de ontwikkeling van doelmatige humane hersenorganoïden. Met het geld gaan ze de komende 5 jaar humane 3D MICrobrains ontwikkelen én wetenschappelijk aantonen dat er betrouwbare medicijntests op kunnen worden uitgevoerd.
De medicijnwaakhonden FDA (Verenigde Staten) en EMA (Europa) eisen vrijwel altijd eerst resultaten van proefdieronderzoek voordat een nieuw geneesmiddel bij mensen mag worden getest. Diermodellen zijn echter niet altijd voldoende voorspellend voor de fysiologie van de mens. De hersenorganoïden hebben de potentie om een betrouwbaar en beter voorspellend alternatief te worden voor proefdieronderzoek naar nieuwe medicatie voor neurologische en psychiatrische ziekten.
Lees meer: Amazing Erasmus MC
Het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Psychiatrie bestaat uit toegepast onderzoek en translationeel onderzoek naar psychotische- en stemmingsstoornissen.
Het toegepaste onderzoek beoogt concrete antwoorden te geven op vragen over ... picture_as_pdf Lees meer
Veel moeders worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen na de geboorte van hun kind. Maar ook vaders ervaren postnatale depressie of bevallingstrauma. 5 tot 10 procent van de jonge vaders krijgt hier last van, maar krijgt zelden de juiste hulp.
Dat je als man na de geboorte van je kind een postnatale depressie kunt krijgen, daar hadden deze vaders nog nooit van gehoord. Totdat het ze overkwam.
Psychiater Mijke Lambregtse-van den Berg van Erasmus MC, en oprichter van het Landelijk Kenniscentrum voor Psychiatrie en Zwangerschap, ziet vaker dat mannen onterecht niet serieus genomen worden.
Bekijk de tv-reportage (EenVandaag-Avro/Tros) over dit onderwerp.
De IALMH heeft als basis de Université Philippe Pinel en is tweetalig (Engels en Frans) en internationaal in zijn bestuur en wetenschappelijke commissies. Meer informatie ialmh.org IALMH
We are pleased to inform you that dr. Nina Grootendorst received a grant from Stichting tot Steun VCVGZ for the study 'In the red – the relationship between debts and mental health among youth'. The project will be embedded in the iBerry Study and Susan Ravensbergen is appointed as a PhD student on this project.
Mijke Lambregtse-van den Berg, Hilmar Bijma en het Connect2Grow projectteam hebben een subsidie van 50.000 euro ontvangen binnen het SET COVID-19 2.0 programma van de overheid.
Zie voor meer informatie over het Connect2Grow project: www.connect2grow.info
It is a great pleasure to announce that Femke de Vrij will receive a grant from ZonMw within the Create2Solve program.
This prestigious grant is a follow-up of the Phase 1 proof-of-concept study awarded last year, to continue Phase 2 of this project for 5 years with a 1M€ subsidy. Together with Steven Kushner and a talented team of researchers ( KUSHNERLAB), a 3D model will be developed with human brain cells that can simulate the brain’s complex structure in early development. These micro-brains (3D MICro-brains) will reduce the modelling of the frontal cortex to its essence in a format of, literally, a millionth of the normal brain volume.
The platform contains all relevant brain cell types: functional neurons and glia in layered radial structures, including astrocytes, myelin-producing oligodendrocytes and microglia that play a crucial role in inflammatory processes in the brain.
Furthermore, this model is entirely animal-free and thus contributes to the transition to animal-free research. Due to its scale and reproducibility, this platform is ideally suited for automated applications in drug development and research, which will be further elaborated with industry partner Core Life Analytics that will add automated, high-resolution image processing to this project.
For more information, see: ZonMw
This collaboration marks a further expansion of the GEZIN study bringing together psychiatric genetics, stem cell modeling and translational neurobiology, and offers unique opportunities for knowledge exchange and visits between faculty, staff and students of the department of Psychiatry of Erasmus MC and Columbia University.
Meer dan 1000 jongeren (en hun ouders) hebben meegedaan aan de baseline van de iBerry Study! We zijn super trots op al onze deelnemers, (oud)studenten, (oud)medewerkers die ons geholpen hebben om dit prachtige resultaat te bereiken.
We zijn inmiddels direct vliegend van start gegaan met de eerste vervolgmeting. Er zijn alweer 75 jongeren langs geweest!Noteert u alvast de datum. Het programma voor de middag vindt u in picture_as_pdf de flyer. De toegang is gratis.
Het is een experiment om je toch even bij achter de oren te krabben. Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een stukje mensenbrein te kweken in het hoofd van een muis, gekoppeld aan het brein van het knaagdier. Ideaal om hersenziektes te bestuderen en nieuwe behandelingen te testen - maar ook ethisch beladen, want wat zou zo'n stukje mensenbrein opgesloten in een muizenhoofd er zelf eigenlijk van vinden?
Meer (de Volkskrant)
Meer informatie (ESPRi-site)
Voor meer informatie, bezoek brain-awareness-rotterdam.nl.
Registratie is verplicht en verloopt via de website. Wij vragen om identificatie aan de poort. Voor vragen kan contact opgenomen worden via brainawarenessrotterdam@gmail.com
Persvoorlichters kunnen contact opnemen via press@erasmusmc.nl.
Meer informatie. (Website YouTube)
https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/van-big-bang-tot-burn-out/
picture_as_pdf Oration. (Dutch)
The full program can be found at www.creatingconnections.nl (Website)
The 'Network of Quality Development in Mental Healthcare' (Dutch: Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ / https://www.kwaliteitsontwikkelingggz.nl) grants psychiatrist Maarten van Schijndel and co-applicants 160k Euro for defining a nationwide quality standard in General Hospital Psychiatry.
Congratulations to Mira Staphorst, who received the Best Poster Award during the 2nd International Pediatric Conference in Europe, Amsterdam, September 25-26
Title poster: Self-reported experience of children during medical research procedures: an explorative study.
picture_as_pdf Click here
De toekomst van ons onderzoek.
picture_as_pdf Klik hier om de visie en het meerjarenplan van de afdeling Psychiatrie in te zien.
'Wij zijn er voor patiënten die in de gespecialiseerde GGZ onvoldoende geholpen kunnen worden en voor wetenschappelijk onderzoek voor de patiënt van morgen, waarvoor momenteel nog geen goede behandeling bestaat.'
picture_as_pdf Klik hier om het jaarverslag in te zien.
De psychiater als medisch specialist.
Het algemene gedeelte van de opleiding tot psychiater in een Academisch Ziekenhuis kent veel voordelen. Het accent in de eerste twee jaar van de opleiding ligt op de diagnostiek. We zijn gewend met ingewikkelde ernstige problematiek te worden geconfronteerd waarbij de belangrijkste vraag is: wat is er met de patient aan de hand.
Onze afdelingen en opleiders zijn gewend veel aandacht te besteden aan het beantwoorden van deze vraag. Daarbij zijn belangrijke andere onderscheidende factoren van onze opleiding het samenwerken met de andere medisch specialisten, uitgebreid diagnostische mogelijkheden, het doen van wetenschappelijk onderzoek.
Op de afdeling wordt intensief supervisie gegeven en er is een breed aanbod aan onderwijsactiviteiten (bijvoorbeeld patiëntdemonstraties, wetenschappelijke bijeenkomsten, bedside teaching, neurologie, interne geneeskunde, geriatrie, discipline overstijgend onderwijs en teach de teacher).
Zwangerschapspsychiatrie is al decennia lang één van de belangrijkste speerpunten van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC. Zowel op het gebied van patiëntenzorg als op het gebied van wetenschappelijk onderzoek is de afdeling nationaal en internationaal toonaangevend.
Leidend hierbij is hoogwaardige patiëntenzorg voor psychiatrisch kwetsbare zwangeren en ouders met hun jonge kinderen. Multidisciplinaire samenwerking tussen de afdelingen Psychiatrie, Gynaecologie, Kindergeneeskunde, Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie en de Ziekenhuisapotheek is ons fundament en onze drijvende kracht.
Tevens willen wij graag feestelijk stilstaan bij onze recent vernieuwde Moeder Baby Unit op de afdeling Psychiatrie.
Wij nodigen u van harte uit om deze dag met ons mee te vieren. picture_as_pdf Klik hier voor meer informatie
At the end of April, Fredrick Dermawan Purba starts his research project entitled “Indonesian valuation and validation the EQ-5D-5L and its application in families living in unhealthy circumstances and in breast cancer patients†Fredrick is a PhD student from Indonesia.
The project was made possible by a funding of the Indonesian Directorate General of higher Education – Neso (DIKTI-Neso) PhD scholarship (www.uts.edu.au/international) and a research grant from the EuroQoL group (https://www.euroqol.org). Applicants and supervisors of the project are Joke Hunfeld, Jan Passchier (academic director international office Indonesia, VUmc), and Jan van Busschbach.
The LARA intervention is specifically developed to support psychiatric patients that are victims of domestic violence. The intervention effectiveness will be evaluated in a cluster RCT.
De felicitaties gaan uit naar psychiater Dr. K.M. Koorengevel en verpleegkundige Tim Korteland van de afdeling Psychiatrie, Erasmus MC.
The Stichting Koningsheide granted € 20.000 for research on the biological factors leading to aggression, in particular the protocol "The effect of oxytocin on trust and aggression", in which Youri Berends, Hjalmar van Marle and Joke Tulen investigate the effects of an intranasal dose of oxytocin on two laboratory paradigms that measure trust and aggression.
With the EUR Fellows Scheme, the Erasmus University Rotterdam wants to provide talented researchers with more assurance in their career move.
About 2% women use Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRIs) during pregnancy for symptoms of anxiety and/or depression. SSRI use in pregnancy is controversial. On the one hand SSRIs may be toxic to the intrauterine developing child, on the other hand, relapse of depression and/or anxiety during pregnancy holds risks for mother and child. Among patients and professionals there is an urgent need for evidence from randomized studies to make rational decisions around continuing or tapering of SSRIs during pregnancy. No such studies exist to date.
Mensen zijn sneller bereid een nier te doneren als ze daarover worden bijgepraat in het bijzijn van een pati nt die zo'n orgaan dringend nodig heeft. Het aantal donoren zou daardoor zelfs verviervoudigen, blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC.
Meer informatie (Website)
Psychiater Veerle Bergink van het Erasmus MC over kraambedpsychoses, de zeldzame maar zeer heftige aandoening, waar zowel moeder als kind erg onder kunnen lijden. Bergink won de Ramaermedaille voor haar onderzoek.
Bekijk hier de talkshow (website)
The editors of Journal Watch Psychiatry are pleased to present the Psychiatry Top Stories of 2012. These stories were chosen by the editorial board, with an eye toward relevance to clinical practice. At Journal Watch Psychiatry, we cover many different areas of the field.
Go to the website of JournalWATCH
Deze Ramaermedaille wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de Nederlander die in de afgelopen twee jaar de meest verdienstelijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de psychiatrische wetenschap.
Meer info over kraambedpsychose: zie Bergink’s proefschrift. (Website https://repub.eur.nl)
This award will stimulate their research into the molecular and cellular mechanisms of emotional memories (see project description below).
Maarten van Schijndel, resident in psychiatry and PhD-student, received an internal Erasmus MC research grant ('Mrace Doelmatigheidsonderzoek') of 150,000 euros for his project on the cost-effectiveness of Medical Psychiatry Units (MPUs).
Cora de Klerk and Aulia Iskandarsyah of the section Medical Psychology and Psychotherapy have received a KWF Development Cooperation Program grant of €231.680.