Logo psych.erasmusmc.nl
Opleiding

Welkom op de site van de opleiding Psychiatrie in het Erasmus MC. Hier vind je informatie over onze opleiding tot psychiater, bijvoorbeeld hoe de basisopleiding werkt en de mogelijkheden voor keuzestages. Wanneer je interesse hebt in onze opleiding, dan vind je hier ook terug hoe je contact met ons op kan nemen.


Als je uit eerste hand wil horen hoe het is om AIOS te zijn in het Erasmus MC, dan kun je ook een keer contact hebben met één van de AIOS die op dit moment werkzaam zijn in het Erasmus MC. Daarvoor kun je ook contact opnemen via opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl

Samenvatting

De opleiding tot Psychiater in het Erasmus MC in Rotterdam vindt plaats op de afdelingen Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie Er is een nauwe samenwerking met enkele perifere partners en met de andere opleidingsinstellingen in de regio om zo de AIOS een gevarieerd en gepersonaliseerd stageschema te kunnen bieden.


De afdeling Psychiatrie is onderdeel van het Erasmus MC en biedt daar hoogwaardige patiëntenzorg gericht op ziekenhuispsychiatrie, zwangerschapspsychiatrie, ernstige depressie en vroege psychotische en manische ontregelingen. AIOS lopen stages binnen deze zorglijnen en bieden zowel klinische als poliklinische patiëntenzorg in een academische setting. Doordat de afdelingen onderdeel zijn van het Erasmus MC is er ook veel samenwerking met andere medische specialismen.


Daarnaast biedt de afdeling psychiatrie onderzoeksstages, zowel binnen onderzoek dat al loopt op de afdeling, als onderzoek met een begeleider van buiten de afdeling. Verder is het mogelijk om een onderwijsstage te doen waarbij er aandacht is voor het geven maar ook het ontwikkelen en evalueren van onderwijs.


Verder bieden we een psychotherapie stage aan via de SPAR, een stage bipolaire stoornissen/ziekenhuispsychiatrie in samenwerking met het Amphia ziekenhuis in Breda en een forensische stage bij de Waag - Rijnmond


Op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie worden zowel de volledige profilering tot kinder- en jeugd psychiater als levensloopstages kinder- en jeugd psychiatrie aangeboden. Ook is het mogelijk om hier een ziekenhuis psychiatriestage, onderwijsstage of onderzoeksstage te doen specifiek gericht op de kinder- en jeugd psychiatrie.


Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot psychiater, een keuzestage of heb je andere vragen, neem dan contact met ons op opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl of via 06 311 35 757


Voor vragen over stages bij de kinder- en jeugdpsychiatrie kun je terecht op 010-703 65 11 of opleiding.kjp@erasmusmc.nl

Waarom Erasmus MC
   Sharon, 2e jaars AIOS psychiatrie

Vanwege de kans om me te verdiepen op zowel psychiatrisch als psychosomatisch vlak heb ik voor de opleiding tot psychiater in het Erasmus MC gekozen. Ik heb ondervonden dat er genoeg tijd wordt gecreëerd om inhoudelijk meer kennis op te doen en goede begeleiding/supervisie wordt gegeven op laagdrempelige basis door gedreven collega's.

De eerste helft van de opleiding ben je in het Erasmus MC werkzaam, hetgeen voor mij heeft bijgedragen aan een fijn werk- en leerklimaat omdat ik daardoor mijn collega's en het ziekenhuis beter heb leren kennen. Als AIOS-groep ben je dus dagelijks met elkaar (en de psychiaters) in contact, wat de samenwerking versoepelt en het team versterkt.

In de jaren daarna is er de vrijheid om te kiezen waar en welke (verdiepende) stages wil lopen, zowel academisch als perifeer zijn er verschillende opties. Ik zie het als een voordeel om te starten als beginnend arts-assistent in een omgeving waar de nadruk ligt op structuur en inhoud. Als AIOS in het Erasmus MC maak je dus een netwerk binnen zowel de academie als de periferie.


Sharon, 2e jaars AIOS psychiatrieContact

Als je uit eerste hand wil horen hoe het is om AIOS te zijn in het Erasmus MC, dan kun je contact hebben met één van de AIOS die op dit moment werkzaam zijn in het Erasmus MC.

Verzoek aanvragen
opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl

   Hoogtepunten

Sterke basisopleiding voor ieder soort psychiater


Veel keuzemogelijkheden om je eigen opleiding vorm te geven

Goed opleidingsklimaat met AIOS en supervisors op één locatie

Veel aandacht voor diagnostiek, veel mogelijkheden voor aanvullend onderzoek en 2nd opinions

Aandacht voor farmacotherapie en psychotherapie

Een opleiding in het centrum van Rotterdam met grote stad problematiek, die tegelijk ook een super regionale functie vervult

Je krijgt veel kennis en leert deze ook kritisch beschouwen en overdragenEen opleiding voor teamspelers


Alle AIOS op één locatie waardoor je veel met en van elkaar kan leren

Veel samenwerken met andere specialismen en andere disciplinesVerdiepen in de psychiatrie met een focus op


Onderzoek

Onderwijs

Ziekenhuispsychiatrie

(profileren in de) Kinder- en Jeugd psychiatrie

Perifere stages op verschillende gebieden

Klinische psychofarmacologie

Seminar

Seminars

Monday, June 17th, 2024
at 12 h

Title

Human adherent cortical organoids in a multiwell formatPresenter

Mark van der Kroeg